5 pontos ellenőrző lista porszívó vásárláshoz


2019.06.06.

5 pontos ellenőrző lista porszívó vásárláshoz


5 pontos ellenőrző lista porszívó vásárláshoz

 

  1. Mekkora területen szeretnél takarítani?

Egyáltalán nem mindegy, hogy egy másfél szobás lakásba, vagy egy kétszintes családi házba fogod használni a leendő porszívódat!

Egy kis és közepes méretű lakásba illetve egy kisebb méretű családi házba bőven elegendő egy 1,5 literes tartállyal rendelkező porszívó, legyen szó akár porzsákos vagy porzsák nélküli készülékről. Sőt, ha csak szobákat akarsz gyorsan kitisztítani, akár egy álló porszívó is megteheti.

Egy kifejezetten nagyobb lakásba, vagy egy közepesnél nagyobb méretű házba viszont lehet, hogy nagyobb tartállyal rendelkező porszívók után érdemes nézelődnöd, mint például egy 2,5 vagy 3,5 literes.

Ez nem jelenti azt, hogy egy 200 négyzetméteres házat ne lehetne egy 1,5 literes porszívóval kitakarítani, csupán annyit, hogy valószínűleg ürítened kell majd legalább egyszer takarítás közben! Ezt mindenképpen vedd figyelembe választásnál.

 

(Porzsákos porszívókból általában könnyebb nagyobb tartállyal rendelkezőt venni, mint porzsák néllüliből)

 

  1. Milyen felületen fogsz nagyrészt porszívózni?

A porszívók leírásánál fel szokták tüntetni a tisztítási hatékonyságot padlóra és szőnyegre is.

Ha az energiahatékonysági osztályzatot nézed egy porszívón, a két középső betűjel fogja magát a tisztítási hatékonyságot jelenteni.

 

Például:

D B A C értékek esetén a ’B’ jelenti a hatékonyságot padlón, míg az ’A’ a tisztítási hatékonyságot szőnyegen.

(A ’G’ besorolás számít a legrosszabb értéknek, míg az ’A’ a legjobbnak.)

 

  1. Porzsákos, vagy porzsák nélküli?

Természetesen a személyes preferenciáid a legfontosabbak ebben a kérdésben, de ne felejtsd el, hogy a porzsákos készülékek ürítése nagyobb macerával járhat.

 

Míg a porzsák nélküli tartályt egyszerűen kiborítod a kukába vagy egy szemeteszsákba, addig a porzsák esetén ezt nehezebben teszed meg porszállingózás nélkül.

Egy zárt lakás esetén arra is gondolj, hogy a porzsákot bizony üríteni kell anélkül, hogy annak a tartalma visszajusson a benti légtérbe!

 

Ezen kívül a porzsákokat időnként érdemes cserélni, ami többletköltséget jelent. Porzsákmentes készülékeknél ez a plusz költség nem jelentkezik.

 

  1. Van a családban porallergiás személy?

Ha Te, vagy valamelyik családtagod porallergiával küzd, mindenképpen HEPA szűrővel ellátott porszívót érdemes venned!

Ezen kívül az energiacímkére is figyelj oda, ugyanis az utolsó betűjelzés jelenti a por visszabocsátási osztályt.

A fenti példában a ’C’ lenne az. Természetesen itt is igaz az, hogy az ’A’ számít a legjobbnak, a ’G’ pedig a leggyengébb értéknek.

 

  1. Mennyit tudsz a porszívódra szánni?

Ne felejts el, hogy ezt a készüléket hosszú távra veszed! Csábító mindenből az olcsóbbat venni, de ha pár hónap múlva rájössz, hogy nem volt jó döntés, megbánás lehet a vége - persze a legdrágábbat sem érdemes ész nélkül megvenni.

Nincs univerzális határ, hogy mekkora ár alatt és felett nem érdemes porszívót venni, ugyanis minden árkategóriában vannak jó készülékek, viszont nagy a szórás minőségben ezért érdemes odafigyelni. 

 

Minden esetben az ár/érték arányra figyelj, és a fenti pontokban is említett tulajdonságokra.

 

 A porszívó kínálatunkért kattints ide