Milyen nyomtatót vegyek 2020-ban?


2020.02.20.

Milyen nyomtatót vegyek 2020-ban?


Ha megnézed milyen nagy a nyomtató kínálat a piacon manapság, nem csoda, ha elveszve érzed magad.

Ezért, mint a műszaki eszközök és egyben a nyomtatók szakértői, megpróbálunk Neked segíteni közérthetően, hogy megtaláld azt az eszközt, amire tényleg szükséged van.

Megválaszoljuk minden esetlegesen felmerülő kérdésedet, összehasonlítjuk különböző típusok költségeit és hasznos tanácsokkal látunk el.

 

Tartalomjegyzék

 • Tintasugaras vs lézer vs külső tintatartályos nyomtató
  • Tintasugaras nyomtatók
  • Lézernyomtatók
  • Külső tartályos nyomtatók
 • Melyik a leggazdaságosabb nyomtató?
 • Nyomtató választás otthoni használatra
 • Egyéb hasznos tudnivalók
  • Garancia
  • Vezeték nélküli használat
  • Márka

 

Tintasugaras vagy lézernyomtató? És mi az a külső tintatartályos nyomtató?

 

A legnagyobb különbség az alapvetően két nagy típus között az, hogy a tintasugaras eszköz tintát használ – ami alapesetben jobb az alacsony darabszámú és színes nyomtatáshoz.
A lézernyomtató tonert használ, és jellemzően magasabb számú nyomtatáshoz szokták őket megvásárolni.

Ezt az egyensúlyt viszont teljesen felborította a viszonylag új technológiájú külső tartályos nyomtató, ami szintén tintát használ, ám jóval gazdaságosabb, mint a hagyományos eszközök.

A cikk további részében rendkívül hasznos dolgokat tudhatsz meg erről az új jövevényről is, ahogyan az összehasonlító költségtáblázat is tartogat meglepetéseket.

 

Milyen a tintasugaras nyomtató?

A ma forgalomban lévő eszközök közül ez a legrégebbi technológiával rendelkező típus.

Működésének alapja a tintapatron, melyből a készülék kis fúvókákon keresztül permetezi papírra a folyékony tintát.

Ezen eszközök kezdeti beszerzési költsége viszonylag alacsony, míg a későbbi fenntartási költsége magasabb, mint a lézernyomtatóknak, hiszen a tintapatronoknak megvan az ára, főleg ha színesre van szükségünk.

Mind szöveges, mind gyönyörű színes képeket is nyomtathatunk vele akár fotópapírra is.

 

Hátrányuk, hogy ha sokáig nem nyomtatsz kiszáradhat a patron, illetve lassabb a nyomtatási sebességük a lézereshez képest.

Ezen kívül még említésre méltó az is, hogy sűrűn kell a tintapatront cserélni, azok viszonylag kicsi űrtartalma miatt.

 

Milyen a lézernyomtató?

A lézernyomtató „üzemanyaga” egy dobozban rejlő tonerpor, amit a készülék hő segítségével olvaszt a papírra.

Általánosságban véve a lézernyomtatók kezdeti költsége magasabb, mint a sima tintasugaras nyomtatóké. Karbantartási költségük szintén magasabb, hiszen bonyolultabb technológiát használnak, és az elromlandó alkatrészek száma is több.

Az előzőekért cserébe viszont alacsonyabb a nyomtatási költségünk vele – na nem azért, mert a toner olcsóbb lenne, mint a tintapatron. De sokkal több oldalnyi nyomatot készíthetünk egy adaggal.

Ezek mellet gyorsabban nyomtatnak, és bár eleinte főleg fekete-fehér szöveges dokumentumok nyomtatására használták, manapság bőven találhatunk színes verziót is belőlük.

Hátrányuk a bonyolultabb technológia miatti magas eszköz költség, illetve hogy a színes nyomtatások minősége bőven nem éri el a tintasugaras nyomtatók szintjét.

 

Mi az a külső tintatartályos nyomtató?

Hasonló az alapelv, mint a hagyományos tintapatronos nyomtatóknál, ám patron helyett itt egy külső, újratölthető tartályokban található a tinta.

Ez végeredményben egy sokkal olcsóbb és környezetkímélőbb nyomtatási lehetőséget kínál a felhasználóinak.

A kiszáradástól sem kell félnünk, ugyanis a készülék egy légmentes csövön keresztül szállítja a tintát a nyomtatófejhez.

 

Beszerzési költségük viszonylag magasabb, ám későbbi fenntartásuk messze a legalacsonyabb lehet a három felsorolt típus közül.

Nincs szükség folyamatos tintapatron vagy toner vásárlásra sem –a külső, viszonylag nagy tartályt kell időszakosan újratölteni az erre szánt palackból.

 

A külső tartályos nyomtatók kombinálják a tintasugaras nyomtatási minőséget, és a lézernyomtatók alacsony papír/Ft költségét (sőt, még le is körözik azt).

Mind színes, mind fekete-fehér nyomtatásra kiváló választás lehet.

 

Figyelem!

Jelenleg egy nagy promóció alatt árulunk külső tartályos nyomtatókat a lehető legjobb áron! Ha nem akarsz lemaradni, kattints ide és nézd meg őket.

 

Rendben, de akkor most melyik a leggazdaságosabb nyomtató?

 

Ha összehasonlítjuk három különböző technológiával rendelkező népszerű eszköz nyomtatási költségeit, egyértelmű győztest találunk.

Az alábbi számításban kizárólag színes, eredeti utántöltőkkel számoltunk.

 

Típus

Név

Készülék átlagára

Utántöltő ár (eredeti, színes)

Utántöltő kapacitás

Ft/lap

A nyomtatás költsége a következő 5 évre, napi 5 darab kinyomtatott oldallal számolva:

Tintasugaras

Canon PIXMA MG2550S

12 700 Ft

7160 Ft

180 oldal

39,7

362 262 Ft

 

Lézer

HP Laser Color 150a

22 600 Ft

14 700 Ft

1000 oldal

14,7

134 137 Ft

 

Külső tartályos

EPSON EcoTank L4160

78 900 Ft

2380 Ft * 3 palack = 7140 Ft

6000 oldal

1,19

10 858 Ft

 

 

A számok nem hazudnak: A példában használt körülmények között egyértelműen a külső tartályos nyomtató jön ki győztesen még úgy is, hogy a készülék kezdeti ára a legtöbb.

Ha a példában használt napi 5 oldalnál (havi 150 oldalnál) még többet nyomtatunk, a különbség még nagyobb lenne.

 

Természetesen rengeteg különböző körülmény van, melyeket nem lehet mind lefedni ebben az útmutatóban.

Ha kevesebbet nyomtatunk és kizárólag fekete-fehérben, lehetséges, hogy a lézernyomtató jött volna ki győztesen.

 

Ha otthoni használatra keresel nyomtatót

 

Van pár dolog, amit érdemes átgondolnod, mielőtt leteszed a voksod egy készülék mellett:

 

Milyen sűrűn kell nyomtatnod? Napi szinten, vagy esetleg csak havi 2-3 alkalommal lesz rá szükséged?

 • A tintasugaras nyomtatók ugyanis beszáradhatnak, ha sokáig nem használják őket – ez a veszély nem áll fent a lézeres és a külső tartályos technológiák esetén. Ha viszont legalább heti egyszer szándékodban áll nyomtatni, már nem lesz gond a hagyományos tintással sem.

Színes képeket is tervezel nyomtati, vagy a fekete-fehér, szöveg alapú dokumentumok azok, amikre szükséged van?

 • Ugyanis vannak bizonyos lézernyomtatók, melyekkel kifejezetten gyorsan és hatékonyan lehet fekete-fehér, jó minőségű szöveges alapú dokumentumokat nyomtatni. Ha egyáltalán nincs szükséged színes nyomtatásra, felesleges kiadni érte a többletköltséget.

 

Egyéb dolgok, amikre érdemes odafigyelned

nyomtato

Garancia

Bármilyen jó minőségű készüléket is szerzel be, fennál az esélye, hogy előbb-utóbb valami meghibásodása keletkezik. Egy ilyen esetben egyáltalán nem mindegy, hogy a saját zsebünkbe kell nyúlnunk – vagy a garancia fedezi-e a csekket.

Kifejezetten jónak tekinthetőek például az Epson 3 éves garanciái, de a HP-nál is előfordul az 1 év feletti, vagy akár 3 év garancia.

 

Vezeték nélküli használat

Nem tudsz folyamatosan a nyomtatód mellett gépezni? Esetleg asztali géped van egy másik helyiségben, de az is lehet, hogy szükséged lenne nyomtatás elindítására a város másik feléről?

Érdemes megfontolnod az olyan készülékeket, amikbe beépített vezeték nélküli technológiák találhatóak, mint például a Bluetooth vagy WiFi.

Sőt, irodákba egyenesen kötelező a WiFi-s nyomtató beszerzése!

 

Márka

A legtöbb műszaki cikkről, amit hosszú távra szerzünk be, elmondható, hogy nem szabad spórolni a minőségén – ami sok esetben összefüggésben van a márkával is.

Az ismert márkájú készülékek már bizonyítottak, és általában a garanciális feltételeik és a szervizhátterük is jobbak, mint az ismeretlen márkáknak.

Mivel a nyomtatók sajnos viszonylag sűrűbben szorulnak szervízre (például egy TV-hez képest), ezért különösen ajánljuk, hogy ne hagyjad magad megtéveszteni a pár ezer forinttal olcsóbb vételi árral.

 

Kattints ide, és nézd meg a külső tartályos akciós Epson nyomtatóinkat

 

Ha pedig a HP készülékei szimpatikusabbak, kattints ide